2022 — рік незламності, творчості, втрат і перемог

На порозі 2022 року ми, дизайнерки “Хитрої синиці”, Євгенія Колесніченко і Олександра Сергієнко, мали грандіозні плани: на українському вишивальному ринку зосередитись на виробництві власних наборів, розширити співпрацю з роздрібними крамницями, максимально масштабуватись. Водночас з електронними дизайнами ми планували виходити на міжнародні ринки. Адже за роки праці ми здобули вже певний рівень і майстерність і могли б сміливо конкурувати з дизайнерами, які мають світове ім’я.

Та початок 2022 року був сповнений тривог. Повідомлення міжнародних розвідок, публічні заяви путіна, постійне очікування великої війни. Та попри це, ми все ж очікували весняної виставки HandMade-expo, і за перші два місяці встигли випустити 4 нових дизайни.

А далі — РФ здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. І плани розсипались, довелось імпровізувати (сумна іронія).

Ці скріншоти з нашої сторінки ФБ чудово ілюструють останні дні лютого 2022.

Наша творча історія у 2022 році нерозривна з історією особистою та історією України. На початку березня ми, Женя і Саша, разом з нашими дітьми евакуювались до Польщі. Ми повернули в продаж електронні дизайни. І вже 2 березня випустили першу безкоштовну схему, присвячену подіям гарячої фази російсько-української війни, — “Руссскій воєнний карабль, іді нах*й” (за малюнком Юрка Журавля).

Загалом протягом 2022 року ми випустили 30 дизайнів (13 з яких — безплатних!). Ця кількість вища, ніж за весь попередній 2021 рік (тоді ми презентували 25 новинок).

Також ми одразу включились у допомогу нашим збройним силам. Завдяки активності і підтримці наших підписників, за весь час волонтерства “Хитрої синиці” у 2022 році, ми допомогли ЗСУ на суму більше ніж 600 тис. грн. Левова частка допомоги призначалась підрозділу, в якому служив Євген Колесніченко, чоловік Жені і наш близький друг. Ми неодноразово допомагали хлопцям з ремонтом авто, оснащенням, необхідними для перемоги ґаджетами, одягом тощо. Разом з вами ми придбали для підрозділу бус, а пізніше — баггі.

Це все стало можливим завдяки вашим прямим донатам, внескам у вишивальних іграх, які ми проводили, а також з початку повномасштабного вторгнення на ці потреби ми віддавали 20% від продажів на сайті.

Докладні звіти знайдете на сторінках ФБ та в Інстаграмі.

Коли ми готували цю публікацію, то гортали наші соцмережі аж до початку 2022 року. В лютому в нас був такий жартівливий допис про суперсили Жені і Саші.

Хто ж знав, що цей рік проявить в нас зовсім інші суперсили. П’ятеро дітей на двох, один з яких з важкою інвалідністю, адаптація в чужій країні, робота і побут, волонтерство і творчість, лють і сила, зневіра і надія. В серпні 2022 року Женя приїхала на три тижні в Україну, щоб перегнати на нуль куплений для підрозділу свого чоловіка бус. Це була небезпечна і важлива подорож. І також це була остання зустріч Жені і Жені.

Бо 11 листопада 2022 ми отримали жахливу звістку: Євген загинув, захищаючи Бахмут.

Це вибило з-під наших ніг землю. І ніхто не може сказати напевно, чи зможе колись затягтись у душі та порожнеча, яка утворилась з втратою близької людини. Напевно, що ні.

Наразі ми не будуємо конкретних планів щодо “Хитрої синиці” на майбутній 2023 рік. Продовжуємо підтримувати ЗСУ, здобуваємо нові суперсили, знаходимо в собі ресурс жити далі. Головне — це перемога України, тож ми докладатимемо максимум зусиль, щоб її наблизити.

Дякуємо всім нашим друзям, підписникам, знайомим і незнайомим вишивальницям, які підтримували протягом року наші проєкти, робили в нас покупки, знаходили важливі слова в моменти болю і зневіри.

Бережіть себе і своїх близьких! Все буде Україна!

На фото — синиці Женя і Саша та їхні дитиськи на Балтійському морі влітку 2022 року.

Нижче — перелік наших дизайнів у 2022 році і вишивальних проєктів. Аби потім мати змогу озирнутись назад і усвідомити, з якими здобутками ми вийшли з цього пекельного року, попри болючі втрати, щоб мати, на що спертись.

Безкоштовні схеми:

Проєкти (в рамках яких також здійснювались збори коштів на потреби ЗСУ)