2023. Рутина і боротьба

Традиційно наприкінці року “Хитра синиця” підбиває підсумки своєї роботи. Згадуємо дизайни, випущені протягом року, проведені вишивальні ігри, участь у виставках, організовані зустрічі, будуємо творчі плани. Але цьогоріч, будемо відверті, з підбиттям підсумків доволі складно. Рік, по відчуттях, виявився неймовірно довгим, виснажливим і для “Хитрої синиці” мало продуктивним.

Варто, напевно, почати писати від першої особи, а не у множині “ми”, і зараз стане ясно чому. Отже, цей звіт пишу я, Олександра Сергієнко, дизайнерка “Хитрої синиці”. Моя колега, близька подруга, партнерка по бізнесу і дизайнерка, Євгенія Колесніченко (Ївга), поставила на паузу схемотворчість ще наприкінці 2022 року, ми писали про це. З того часу Ївга присвятила себе порятунку українських бійців на Сході України. Спершу у складі добровольчого медичного батальйону “Госпітальєри”. А вже від кінця вересня 2023 року – офіційно у лавах ЗСУ.

Ми постійно на зв’язку, але майже не спілкуємось про справи “Хитрої синиці”. Жартома згадуємо недопрацьовану схему з “Осіннім вінком” 2022 року, і кілька разів Женя навіть відкривала програму, щоб посунути цю розробку, але, друзі. Там, де зараз наша люба, завзята, смілива “синичка”, м’яко кажучи, не до схемотворчості.

Взагалі, цей текст мав би бути більш офіційним (для особистого у нас є власні сторінки в соцмережах). Та не виходить відділити особисте від “синичного”. З кінця 2022 року до початку літа я, мов за інерцією, випускала нові дизайни, сама дивуючись своїй продуктивності, адже це були не мініатюрки, а повноцінні складні розробки. Паралельно півроку виконуючи роль багатодітної мами, адже, маючи своїх власних двох дітей, також, разом зі своїм чоловіком, опікувалась трьома дітьми Жені, поки вони довчались навчальний рік у Польщі.

Та в липні Женя забрала своїх дітей, ми залишились вчотирьох: я з чоловіком і два наших сина, менший з яких має важку інвалідність. Наша маленька родина. І ніби радісно, що ми разом. Але тривоги не стає менше за всіх близьких, рідних, любих, хто лишився в Україні, хто живе під звуки сирен і вибухів, хто на передовій чи в геть не спокійному тилу. Сьогоднішній день (29 грудня 2023), коли я це пишу, вкотре доводить, що в Україні нема безпечних місць (русня знову влаштувала масовану ракетну атаку на міста України, є загиблі). І перебуваючи на значінй безпечній відстані від усього жахіття, руйнувань, смертей, каліцтв і зламаних доль, я все одно не знаходжу спокою. Та найголовніше, не знаходжу зараз сенсу в тому, що роблю.

Прикро визнавати, але синиця – це птах, який має два крила. На одному крилі вона далеко не летітиме. Якби не потужна підтримка Оксани Шарої, яка веде наш інстаграм і модерує замовлення, а також Оксани Влокс, яка займається збіркою наборів, закупівлями матеріалів для них і відправками, наш птах, напевно, навіть і не смикався би цьогоріч.

Ми як бренд вишивальних дизайнів завжди вкладали сенси в те, що робимо. “Хитра синиця” — це, в першу чергу, про нас самих, наші цінності і те, що для нас важливо. Неймовірно довгий і важкий 2023 рік — це рік про врятовані життя, рік про близьких і рідних, рік про зневіру і відродження з попелу, рік про надзусилля і щоденну рутину. Чи відбилось все це у тому, що ми робили як “Хитра синиця”? Вирішувати вам, любі наші вишивальниці і вишивальники.

Дизайни цього року:

  • Щедра комора
  • Горлиці
  • Грибаріум
  • Грибне асорті
  • Гриби під пеньком
  • У конюшині
  • Куріпка
  • Бджолиний семплер
  • Лісовий семплер
  • Морський семплер
  • Вартові степу

Ще два дизайни закінчено, але не презентовано, і один в процесі. Залишаю їх на новий, 2024 рік.

Завдяки вашій невтомній підтримці ми мали змогу, як “Хитра синиця”, наближати перемогу України, долучаючись до важливих зборів (підтримка “Госпітальєрів”, друзів-волонтерів на різних ділянках фронту, підтрика Ївги та її побратимів).

Які плани “Хитра синиця” має на рік прийдешній? Напевно, варто сказати чесно, що планів нема. Як і нема стратегічного бачення. Це дуже кепсько для бізнесу. Але вдавати, що ми сповнені творчого натхнення і запалу, теж буде нечесно. За роки діяльності ми створили безліч цікавих, гідних дизайнів, та реалії бізнесу такі, що треба постійно дивувати, інтригувати, радувати, захоплювати, заохочувати свою аудиторію. Чи стане на це сили в новому році? Покаже час.

Поки Ївга має інший, значно важливіший пріоритет — якомога більше врятованих життів. А моїх ресурсів вистачає хіба що на щоденні клопоти і забезпечення базових потреб родини, в першу чергу, меншого сина. Несподівано для мене з’явилось нове захоплення — ботанічна акварель, яку я опановую в рамках навчального курсу від Наталії Купчик. Куди мене заведе цей шлях, поки сама не знаю. Отак і живемо. Хтось в багні і крові, а хтось в акварелі. Без оцінок. Просто факт.

Вперше в “Хитрій синиці” річний звіт вийшов такий, з нотками втоми, болю і занепаду духу. Я довго наважувалась на нього. Звісно, могла би обрати інші слова і інтонації, та вирішила бути чесною.

Якщо в новому році ви залишатиметесь з “Хитрою синицею”, ми будемо шалено вдячні. Ваші відгуки, фото, коментарі, замовлення і навіть просто добрі слова дають сил. Я знаю, що сенси втрачаються, але їх також можна знаходити знову. Нехай рік 2024 буде роком цих нових сенсів. Бережіть себе! Любіть Україну не лише словами, а й діями.

Ваша “Хитра синиця”. Дизайнерки Олександра Сергієнко, Ївга Колесніченко, менеджерки Оксана Шара, Оксана Влокс.