Полювання на духів 2.0. Вишивально-пізнавальна гра

Суть гри

Гра за мотивами книжки Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу». Змагаються команди вишивальниць. Виконуючи вишивальні завдання, команди «ловлять» чарівних істот — «духів». Перемагає команда, яка протягом гри вполює найбільше «духів».

Легенда

На віддаленому хуторі Крива Голка залишилось декілька хатин, в яких живуть вишивальниці. Від того, як вправно і майстерно вони працюють, а також ладнають між собою, залежить їхній добробут і успіх. А ще їм конче необхідно подружитись з усіма домашніми духами, химерними істотами, які живуть поряд, щоб віднайти справжню гармонію зі світом!

Ролі і етапи гри

  1. Учасниці випадковим чином поділяються на команди по 6 осіб, щоб утворити 10 і більше команд.
  2. Члени команди до початку гри самостійно між собою розподіляють ролі, змінювати ролі протягом гри не можна:
    Дослідниця — досліджує вдачу «духа» та його походження.
    Шукачка — заходить місце проживання «духа».
    Принаджувачка — шукає гостинці і задобрює «духа».
    Ловчиня — ловить «духа».
    Чарівниця — вивчає чарівний предмет «духа», завдяки якому може допомагати всім учасникам команди, окрім Баламутки.
    Баламутка — знаходить оберіг, що відлякує «духа», і «підкидає» цей оберіг в інші команди.
  3. Кожного дня відбувається полювання на нового «духа» Щоб його спіймати, команда має прозвітувати по 4-х етапах:
    «Теорія». Дослідниця має вишити не менше 350 хрестиків.
    «Пошук». Шукачка має вишити не менше 300 хрестиків.
    «Задобрювання». Принаджувачка вишиває не менше 250 хрестиків.
    «Полювання». Ловчиня вишиває не менше 200 хрестиків.
  4. Вважається, що команда впіймала «духа», якщо по кожному етапу є необхідна кількість хрестиків. Половина «зайвих» хрестиків переходить на наступний день в рамках тематичного тижня (подейкують, що іншу половину з’їдає Домовичок😊). На початку тижня запаси хрестиків обнуляються.
  5. Для Баламутки і Чарівниці нема денної норми хрестиків. Роль Баламутки в тому, щоб завдавати клопоту іншим командам, а Чарівниці — допомагати членам своєї.

Баламутка

Наприкінці звітного дня (не пізніше 21:00) команда підкидує «оберіг», віднайдений Баламуткою, в одну з команд-суперниць на обраний етап. «Оберіг» дорівнює кількості вишитих Баламуткою хрестиків протягом дня.

Приклад

Баламутка з команди «Шалені бджілки» вишила 200Х. Цей оберіг учасниці колегіально вирішили підкинути команді «Весела корівка» на етап «Теорія». Отже, у «Веселої корівки» мінус 200Х на цьому етапі.

Важливо!

Хрестики, вишиті Баламуткою, не можна ділити між різними етапами команди-суперниці. 2. Баламутка не може вивести рахунок етапу суперників у мінус. Лише в нуль.

Приклад

Баламутка з команди «Шалені бджілки» спрямовує свої 300Х на етап «Полювання» в команду суперників «Весела корівка». В цей час Ловчиня «Веселої корівки» вишила 200Х. Отже, її команда має 0 на етапі «Полювання», при цьому «зайві» 100 хрестиків Баламутки НЕ ПЕРЕХОДЯТЬ на інший ігровий день і НЕ РОЗПОДІЛЯЮТЬСЯ на інші етапи.

В одну команду можна підкинути не більше 2-х «оберегів» від різних Баламуток, при чому на різні етапи. Цей момент з’ясовується індивідуально під час звітування.

Чарівниця

Наприкінці звітного дня (не пізніше 21:00) хрестики, вишиті Чарівницею, можуть розподілитись між етапами її команди або повністю спрямуватись на якийсь один обраний етап. Якщо в результаті цього на етапах утворився «позитивний баланс» у вигляді зайвих хрестиків, то його половина переходить на наступний ігровий день в рамках тематичного тижня (пам’ятаймо про ненажеру-Домовичка, який половинить запаси 😊).

Приклад

Чарівниця «Веселої корівки» вишила за день 500Х. Колегіально вирішено 300Х відправити на етап «Теорія», а 200Х на етап «Пошук». Таким чином, команда підстрахувала свою Дослідницю, яка встигла вишити тільки 100Х і про всяк випадок Шукачку, яка вишила денну норму 300Х, але Баламутка з команди конкурентів намагалась вкрасти на етапі Пошуку 100Х. Отже на кінець ігрового дня «Веселі корівки» мали на етапі «Теорія» — 400Х (з яких зараховано 350Х, а половина решти (25Х) перейшла на наступний день), а на етап «Пошук» — 400Х (з яких 300Х зараховано, а половина решти (50Х) перейшла на наступний день).

Організаційні моменти

  1. Гра відбувається на фейсбуці у групі «Хитра синиця – фанклуб! (авторські схеми для вишивки)». Обов’язково подайте заявку на вступ!
  2. Для реєстрації на участь ви також маєте заповнити ФОРМУ і оплатити участь (70 грн або 50 грн для учасниць клубу «Синичник»). Організаційний внесок не повертається, якщо учасниця з якихось причин вибуває з гри (про вихід з гри читайте далі). Оплата участі здійснюється через сайт.
  3. Після розподілу учасниць кожна команда обирає собі засіб комунікації (створює окремий чат у будь-якому зручному для всіх учасниць месенджері, закриту групу тощо). Члени команд розподіляють між собою ролі, обирають ватажка (роль ватажка може бути будь-якою), придумують назву (дотичну до тематики гри).
  4. У спеціальний альбом ватажки завантажують фото-візитки своїх команд. Фото-візитка — це ОДНЕ зображення, свого роду «аватарка» команди, під якою команда звітуватиме протягом гри.
  5. В ОПИСІ до фото-візитки ватажок підписує назву команди і прізвища учасників та їхні ролі.
  6. У грі можна брати участь зі схемами і наборами БУДЬ-ЯКИХ виробників у техніці «хрестик» (з таємними процесами брати участь не можна!). Протягом тижня учасник може вишивати не більше трьох процесів, але на одного «духа» — тільки один процес.
  7. Монохромні роботи у грі участі не беруть (в роботі має бути принаймні 2 кольори, меланж вважається «одним» кольором).
  8. Також не беруть участь у грі роботи з нанесеною на канву схемою!
  9. Набір учасниць триватиме до 21.05 включно, але загальна кількість має бути кратна 6-ти, тож ми залишаємо за собою право або достроково завершити набір або трошки подовжити його.

Бонуси

  1. Щонеділі (окрім останньої) відбуватимуться міні-ігри, де можна буде отримати бонусні хрестики. Участь у цих міні-іграх не обов’язкова. Їхні правила оприлюднюються у день гри, вранці.
  2. Також наприкінці тижня команда може отримати по 200 бонусних хрестиків за кожен процес по платних схемах Євгенії Колесніченко або Олександри Сергієнко («Хитра синиця»). Ви можете вишивати процеси за безплатними схемами або з листівок, та за них бонуси не видаватимуться. Бонусні хрестики на наступному тижні команда може використовувати у скрутних ситуаціях. Залишок невикористаних бонусних хрестиків наприкінці тижня «згоряє», але є можливість отримати нові бонуси за показані процеси по схемам «синичок». Наприкінці останнього тижня такі бонуси вже не видаватимуться!
  3. Ті вишивальниці, які заповнили ФОРМУ і оплатили свою участь у грі, отримають купон, який дає 10% знижку на придбання будь-яких наших схем чи наборів з наявності, а також наборів старої збірки. Купоном можна буде скористатись до 21.05 включно.

Графік гри

14.05 — 21.05Підготовчий етап. Набір учасниць. Реєстрація і оплата участі.
22.05Результати жеребкування, формування команд, внутрішня комунікація в командах (розподіл ролей, обрання капітана тощо).
23.05 (неділя)Завантаження фото-візиток команд у спеціальний альбом.
УВАГА! О 22:00 буде видане кодове слово для першого ігрового дня!
24.05Старт гри і перші звіти
24.05 — 29.05Перший тематичний тиждень
30.05 (неділя)Перша         міні-гра       (за     бажанням).           Можливість отримати бонуси.
31.05 — 05.06Другий тематичний тиждень
06.06 (неділя)Друга міні-гра
07.06 — 12.06Третій тематичний тиждень
13.06 (неділя)Третя міні-гра
14.06 — 19.06Четвертий тематичний тиждень
20.06 (неділя)Підбиття підсумків

Кожного тижня команди мають змогу вполювати 6 «духів», по 1 «духу» на ігровий день.

Вихід з гри

Загалом гра не передбачає вибування команди з гри. Роль Чарівниці і можливість накопичувати «зайві» хрестики протягом тижня дозволяють учасницям досить гнучко підлаштовуватись під ритм гри.

Якщо ж якась учасниця з власних причин хоче покинути гру, команда може самостійно знайти їй заміну. Про такі зміни у складі ватажок команди має попереджати кураторів гри. Ці питання вирішуються в індивідуальному порядку з організаторами.

Правила звітування

  1. Звіти приймаються кожного дня до 21:00! О 22:00 ведучі (Олександра і Євгенія) видають нове кодове слово для наступного дня.
  2. Кожна учасниця команди публікує щодня свій звіт під спільною фотовізиткою своєї команди. Він має бути в такому форматі:
    коментар «Роль — к-ть хрестиків, напівхрестиків, стібків беку і сумарна к-ть вишитих хрестиків — Кодове слово»,
    у відповіді до коментаря — два фото, обидва з кодовим словом («Було»/«Стало»). Вишиту ділянку має бути добре видно, відповідно, потурбуйтесь про якість фото.
  3. У випадку, якщо учасниця вишила денну норму, але не може звітувати з певних причин, замість неї (з її фото) звіт може опублікувати ватажок команди.
  4. Ватажок команди має до 21:00 в ОСОБИСТИХ ПОВІДОМЛЕННЯХ адміністратору сторінки «Хитра синиця» написати, в яку з команд-суперниць вони «підкидатимуть» оберіг Баламутки і як розподілятимуть хрестики Чарівниці. Баламутка і Чарівниця звітують так само, як і інші учасниці, АЛЕ НЕ ПИШУТЬ У КОМЕНТАРЯХ, як саме команда вирішила розпорядитись їхніми хрестиками. За оприлюднення цієї інформації в коментарях команда штрафується (мінус один «дух» в загальному заліку).
  5. Протягом наступного дня «синички» пишуть проміжні підсумки і повідомляють, хто з команд уполював духа. А о 22:00 — видають нове кодове слово на наступний ігровий день.
  6. Щоб вступити у гру з новою роботою, в ній має бути вишито мінімально 50 хрестиків (для фото «Було»).

Формула для підрахунку хрестиків

1 фр. вузлик = 1 хрестик
2 напівхрестика = 1 хрестик
2 стібка беку = 1 хрестик
2 ¾ = 1 хрестик

Важливі доповнення

Вперше ми провели подібну гру рік тому, і вона мала надзвичайний успіх. Всі учасниці не лише суттєво підтягли свої вишивальні хвости, а й зарядились азартом і позитивом. Багато хто з учасниць досі спілкується між собою, настільки їх здружила гра!

Ми, Хитрі синички, Євгенія і Олександра, на численні прохання наших друзів, вирішили повторити цей чудовий досвід!

По-перше, участь абсолютно добровільна і ви можете вишивати будь-які дизайни, отже, це хороша нагода «підтягнути хвости» і довгобуди.

По-друге, командна гра — це особлива атмосфера: спілкування у секретних чатах зі своєю командою, вибудовування стратегії, взаємна підтримка, емоції і пристрасті.

По-третє, хоча гра передбачає щоденну «ловлю духів» і, відповідно, звіти, але ми передбачили можливість доволі гнучко розподіляти свій ресурс. Якщо не ставити собі за мету впіймати всіх «духів» за будь-яку ціну, а пам’ятати, що це, перш за все, розвага і гра, то, ми впевнені, всі учасниці отримають заряд позитиву і вражень, незалежно від кількості впійманих «духів».

Четверте. Призи для команди-переможниці — будуть. Але ми навмисно не оголошуємо їх до початку гри, щоб все ж таки головною лишалась сама гра і спілкування. Можемо сказати, що це будуть вишивальні приємності від нас, Хитрих синичок.

П’яте. Найважливіше. Ми, дизайнерки Євгенія Колесніченко і Олександра Сергієнко, організовуємо цю гру, щоб розважити і розрадити всіх нас під час непростої ситуації з пандемією в країні і світі. Ми витрачаємо на опис, модерацію, звіти, вирішення складних ситуацій свій власний час, робимо це з натхненням і щирим бажанням! При цьому ми, так само, як і більшість українців, ми надзвичайно втомились від усіх карантинів, дистанційних освіт, стресів тощо. Тому сподіваємось на зустрічну повагу з боку учасниць. Залишаємо за собою право трактувати і доповнювати правила, вирішувати спірні ситуації на власний розсуд (якщо це не передбачено даними правилами) і надіємось на розуміння і терпіння всіх учасниць.

Отже, вишиваймо, спілкуймося онлайн, дізнаваймось щось нове про українську міфологію, ловімо «духів» і збадьорюймо власний дух! Для подальших перемог України на всіх фронтах!:)