Мандрівка до Перемоги! Вишивальна гра

Повномасштабна війна РФ проти України брутально змінила життя всіх українців, позбавила більшість з нас рідної домівки, спокійного життя, близьких і рідних. Та де б сьогодні не перебували українці, кожен з них робить свій внесок у неминучу перемогу України над її споконвічним ворогом — росією.

Кілька років тому “Хитра синиця” проводила вишивальну гру, в рамках якої ми “подорожували Україною”, виконували вишивальні завдання і активно просували свої вишивальні процеси.

Сьогодні ми хочемо запропонувати цю ж гру в дещо розширеному форматі. Під час гри учасниці “мандруватимуть” країнами світу, вестимуть дипломатичні перемовини, збиратимуть гуманітарку і домовлятимуться про озброєння, а потім звільнять всі окуповані міста і повернуться в точку старту. Звісно, це символічні кроки, але ми впевнені, з кожним вишитим хрестиком в ході гри, з кожною думкою про нашу силу і незламність, з кожною гривнею, яку ми спрямуємо на допомогу нашим збройним силам, ми наблизимо нашу перемогу. Вишивка рятує наш мозок і душу, допомагає зберігати рівновагу і здоровий ґлузд. Будьмо свідомими, вишиваймо і підтримуймо ЗСУ! А тепер — до правил!

Умови участі

Мета, старт і подальший графік гри, видача маршрутів

1. Це індивідуальна гра, в процесі якої треба просуватись по мапі від старту до фінішу та виконувати вишивальні завдання. Гра починається і закінчується на пункті «Київ».

2. До участі приймаються як розпочаті, так і нові роботи в техніці “хрестик” (в нових має бути вишито щонайменше 50 хрестиків для початкового звіту) за схемами будь-яких дизайнерів та виробників, окрім російських, а також Міли Вождь, Катерини Гафенко, Альони Кошкіної. Кількість робіт у грі від кожної учасниці необмежена, але один звіт — одна робота. Кількість учасниць — від 12 до 30.

3. Учасниці розпочинають гру одночасно. Але кожна вишиватиме у своєму комфортному темпі і звітуватиме у зручний для себе час. Обов’язкова умова: принаймні один звіт за тиждень (можна і більше), інакше — учасниця вибуває з гри.

4. Обсяг вишивального завдання на кожен хід («маршрут») визначається «кидком кубика» — випадковим числом від 1 до 6. Це число означає, скільки кроків учасниця зробить по мапі і, відповідно, скільки хрестиків їй треба для цього вишити (1=100 хрестиків, 2=200 і т.д.).

Наприклад, учасниці випадає число 3: отже, треба вишити 300 хрестиків і перейти на 3 кроки по мапі (була, скажімо, на полі 10 — опиниться на полі 13).

5. Перший «кидок кубика», він же старт гри, відбудеться 15.08.22 в проміжку з 21:00 до 22:00 за Києвом. Це буде публікація фото таблиці з випадковими числами. Всі наступні «кидки» відбуватимуться щовечора у цей самий час.

Маршрут автоматично вважається «взятим» учасницею, у момент видачі куратором.

Куратори гри щовечора з 21:00 по 22:00 під таблицею з числами «видають маршрути» учасницям, які відзвітували НАПЕРЕДОДНІ до 00:00 по Києву.

Наприклад. У понеділок до півночі встигли відзвітувати учасниці з номерами 3, 15, 18. Отже, саме вони отримають від куратора маршрути у вівторок ввечері і кодове слово для наступного звіту. Всі інші учасниці, які не звітували у понеділок, таблицю вівторка ігнорують!

Куратор «видає маршрути» в такому форматі: «Учасниця номер _____. Вам випало число ______. Ви вирушаєте з поля _____, маєте вишити ____ хрестиків,
потрапите на поле _____. Кодове слово ______.

 Також куратор враховує додаткові умови, бонуси тощо для кожної учасниці.

Як звітувати?

6. Звіти учасниці публікують в альбомі гри у коментарях кожна під своїм стартовим фото. Формат звіту: «Їхала з міста ***** (поле № **), випала цифра **, вишила N хрестиків, опинилась у місті ***** (поле № **)». Обов’язково у відповідях до такого коментаря має бути два фото у форматі «Було/Стало» з кодовим словом, яке учасниця взяла разом з маршрутом, написаним на папірці (кодове слово має бути присутнім на кожному з цих фото!)

Приклад звіту: Їхала з міста Ужгород (поле 141), випала цифра 1, вишила 100 хрестиків, а також ще 300, щоб не стрибати назад. Всього 400. Зараз у м. Мукачево (поле 142).

7. НА НАСТУПНИЙ ДЕНЬ після того, як учасниця виклала звіт, необхідно «взяти маршрут» на новий хід.

Наприклад, ви відзвітували вдень у понеділок. Отже, новий «маршрут» ви отримаєте у вівторок ввечері (21:00 – 22:00). Як це зробити — див. пункт 5 Правил.

8. Якщо учасниця вишила більшу кількість хрестиків, ніж потрібно було для звіту, різниця НЕ ВРАХОВУЄТЬСЯ в наступному ході.

Спеціальні поля

  • РОЖЕВЕ ПОЛЕ — «Квантовий стрибок уперед». Потрапивши на це поле, учасниця одразу переходить уперед на визначену кількість кроків.
  • БЛАКИТНЕ ПОЛЕ — «Квантовий стрибок назад». Потрапивши на це поле, учасниця або переходить назад на визначену кількість кроків, або залишається на блакитному полі, уникнувши стрибка і виконавши додаткові «штрафні» хрестики (по 100 хрестиків на 1 крок).  

Наприклад. Учасниця знаходилась на полі 21. Їй випало число 2. Вона потрапляє на блакитне поле 23. Отже, вона може вишити 200 хрестиків і «стрибнути назад» за стрілкою на поле 20. Або може вишити 200 хрестиків з «маршрута» + 300 хрестиків «штрафних» (за 3 кроки назад) і залишитись на блакитному полі 23, звідки стартуватиме в наступному ході.

  • ЗЕЛЕНЕ ПОЛЕ — «Додатковий хід». Учасниця бере свій обов’язковий «маршрут» плюс додатковий (по таблиці — це число, яке випало наступному за номером учаснику). Але норма хрестиків за додатковим маршрутом зменшена (1 = 75 хрестиків). По мапі учасниця переміщується на сумарну кількість кроків.

Наприклад. Учасниця № 15 знаходилась на полі 145. Її «маршрут», який випав, — число 4 (400 обов’язкових хрестиків). Бачимо, що вона попадає на зелене поле 149. Отже, одразу беремо додатковий маршрут. Він визначається числом, яке випало наступній по номеру учасниці (тобто учасниці № 16). Припустимо, це число 5. Тобто додатковий «маршрут» складатиме 5*75=375 хрестиків. Сумарно для наступного звіту учасниця № 15 має вишити 775 хрестиків. При цьому на мапі вона опиниться на полі 154.

  • ПОМАРАНЧЕВЕ ПОЛЕ — «Складна дорога». Учасниця вишиває подвійну норму хрестиків, щоб дійти до помаранчевого поля.

Наприклад: Учасниця знаходиться на полі 143 (м. Калуш). Їй випала цифра 3, і вона прямує до помаранчевого поля 146 (м. Коломия). Для звіту їй треба вишити 300*2 хрестиків.  

  • ЖОВТЕ ПОЛЕ — «Бонус». Тип бонусу визначається додатковим «кидком кубику» (дивимось по таблиці: це число, яке випало наступному за номером учаснику):

Число 1 або 4: «Бонус-ледар» — кількість хрестиків, які треба вишити для потрапляння на жовте поле, зменшується вдвічі.

Наприклад. Учасниця № 15 вирушає з поля 12. Їй випадає число 3, яке веде на жовте поле 15. Додатковий «кидок» (число, яке випало учасниці № 16 в цій самій таблиці) дає число 4 — «бонус-ледар». Отже, учасниця № 15 вишиватиме для найближчого звіту не 300 хрестиків, а 150.

Число 2 або 5: «Бонус-імунітет» — в майбутньому при потраплянні на «Квантовий стрибок назад» учасниця не мусить вертатись назад по мапі і не мусить вишивати «штрафні хрестики».

Число 3 або 6: «Бонус-прискорення» — в майбутньому при потраплянні на «Додатковий хід» норма хрестиків за додатковим маршрутом буде зменшена до 50 хрестиків на 1 крок (замість 75).

Наприклад. Учасниця № 15 вирушає з поля 12. Їй випадає число 3, яке веде на жовте поле 15. Додатковий «кидок» (число, яке випало учасниці № 16 в цій самій таблиці) дає число 3 — «бонус-прискорення». Цей бонус учасниця зможе використати, якщо пізніше попаде, наприклад, на зелене поле 27. 

Бонус, отриманий на жовтому полі, можна використати лише 1 раз за гру. Якщо учасниця протягом гри стає на жовте поле двічі або тричі, то вона, відповідно, має два або три одноразові бонуси.

  • СІРЕ ПОЛЕ — «Допомога ЗСУ». На цих полях розташовані лоти від спонсорів гри. Потрапивши на таке поле, учасниця може за бажання викупити запропонований лот, всі кошти від продажу якого організатори спрямують на потреби 13-го батальйону ЗСУ, в якому служить чоловік одної з дизайнерок «Хитрої синиці», і який виконує бойові завдання на сході України.

Бонус мандрівниці

Якщо учасниця «опиняється» у своєму рідному місті або десь, де колись була і має враження, якими хочеться поділитись, вона може доповнити свій обов’язковий вишивальний звіт фотографією з власного архіву про це місто, а також невеличкою розповіддю (улюблений ресторан, музей, визначна подія, спогади тощо). За це вона отримує бонус: мінус 100 хрестиків до звіту. За всю гру учасниця може отримати 10 таких бонусів і використовувати їх на власний розсуд протягом гри.

Наприклад, для наступного звіту учасниця мусить вишити 600 хрестиків, але вона вже має 2 «бонуси мандрівниці». Тож вона може: вишити для звіту 500 хрестиків (використати 1 бонус), 400 хрестиків (використати 2 бонуси) або ж приберегти ці бонуси на майбутнє.

Кінець гри і переможці

Щотижня ми публікуватимемо коротенькі звіти про те, як відбувається гра, хто в якому місті перебуває, а хто вибув з гри (з тієї чи іншої причини).

У випадку, якщо учасниця «пролітає» фініш, їй потрібно зробити «зайву» кількість кроків назад.

Наприклад: до поля «Фініш» треба зробити 1 крок. Але учасниці випадає число 3. Отже, вона робить 3 кроки вперед по мапі і мусить на 2 кроки повернутись назад. Таким чином, для завершення гри їй треба вишити 500 хрестиків (що відповідає 5 крокам).

Гра триває, поки всі учасниці не дістануться фінішу. 5 вишивальниць, які прийдуть першими, претендують на головний приз. Його отримає та з них, яка на більшу суму протягом гри допомогла нашому підрозділу ЗСУ.